4.9

Învăț să trăiesc sănătos

Gratuit pentru cursanții noștri

A bouquet of clover flowers in the hands of a child.

Despre curs

Curs pentru dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale de evitare a consumului de substanțe nocive. (pentru copii și adolescenți) + 
Curs despre tipologii predispozante dependentelor (pentru adulți).
 
Înainte de a ajunge la substanțele toxice, avem gânduri toxice, sentimente toxice, obișnuințe, oameni, situații, relații toxice. Dacă reușim să le identificăm, putem să le gestionăm, putem să fim INDEPENDENȚI.
 
Programul se adresează celor care doresc să își dezvolte abilități de protecție a sănătății fizice și psihice împotriva comportamentelor de risc.
 
Atelierul constă în sesiuni de informare interactive, nonformale, coordonate de specialiști în domeniu, care vor facilita informații corecte și avizate. Acoperă o gamă largă de subiecte, de la conceptualizare termeni (substanțe nocive, dependență, abuz, intoxicație, sevraj), cauzele sau factorii declanșatori ai comportamentului adictiv (personali, familiali, sociali, medicali), recunoașterea primelor semne ale dependențelor, efecte, consecințe, factori de protecție, modalități de intervenție, etc. Subiectele sunt îmărțite pe module în funcție de categoriile de vârstă ale participanților sau sfera de interes, la fel ca și modlitatea de transmitere a informației. Exemple:                                                                                    – Copiii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani
Vor putea afla informații despre alimentele sănătoase și cele mai puțin sănătoase și efectele lor, diferențele dintre substanțele hrănitoare și cele periculoase, toxice, cum să le recunoască și cum să le evite, deprinderi de consum precaut, modalități de identificare a persoanelor care le pot oferi exemple negative de comportament atât alimentar cât și personal, alternative sănătoase de petrecere a timpului liber și de alegere a anturajului. Metodele de lucru vor fi interactive, prin utilizarea imaginilor, planșelor, tehnica povestirilor, a jocurilor de rol, etc.
– Categoria de vârstă 11-14 ani
Pot identifica substanțele toxice, efectele lor, factorii personali, sociali, și familiali care pot influența propriul comportament (modele parentale), modalități de alegere a anturajului potrivit, măsuri de protecție în condițiile în care sunt abordați fizic sau pe internet de persoane cu influență negativă, etc.               
Pot fi proiectate filmulețe cu tematică specifică, se organizează jocuri, se folosesc planșe, cartonașe specifice, queez, etc.
– Adolescenții pot învăța ce sunt substanțele psihoactive, diferențele dintre ele, care sunt cauzele, etapele, consecințele consumului, identificarea patternurilor de consumatori, a vulnerabilităților psiho-emoționale care pot interfera cu deciziile privind abordarea temei adicțiilor, precum și a comportamentului viitor. Pot experimenta cu dispozitive speciale simularea stării de ebrietate pe timp de zi și de noapte sau starea ulterioară consumului de droguri. Pot primi raspunsul la curiozități legate de tematică, cazuistica specifică, modalități de prevenire dar și de intervenție și suport.
– Adulții pot afla modul de prezentare și de consum al substanțelor ilegale, pot afla care sunt cuzele și semnele consumului (mascate sau vizibile), consecințele imediate, pe termen mediu sau lung în plan psiho-emoțional, cognitiv, familial, legal, modalități de educare, prevenire, comunicare, sau de intervenție terapeutică, instituțiile la care se pot adresa, etc.

Instructor

Monica Săcuiu este inspector de specialitate în cadrul “Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău” și formator în cadrul proiectelor naționale antidrog implementate de către ANA în instituțiile de învățământ.
Monica are o experiență în psihologia clinică de peste zece ani, respectiv patru ani în evaluarea psihologică și realizarea intervențiilor psihologice specifice persoanelor consumatoare de droguri.