Real Education

Despre tainele scrisului
by Elena Panait, scriitor.

Deși le-am numit „taine” vă pot spune sincer că nu e vorba despre nimic mistic sau secret.

Ca să poți scrie trebuie mai întâi să ai un bagaj de cunoștințe sau o imaginație foarte bine dezvoltată.

Sunt puțini cei care se pot baza doar pe imaginația lor pentru a scrie sau care pot face din orice o operă de artă, în timp ce, restul depun eforturi considerabile pentru a scrie.

După cum știți puterea exemplului primează, așa că…o să vă spun cum reușesc eu să scriu.

În primul rând, am bafta de a mă număra printre acei puțini oameni care au o imaginație infinită și care „din țânțar pot face armăsar” la nevoie, însă nu neglijez cititul. Lectura este punctul forte și cheia ce poate deschide poarta imaginației.

De regulă citesc romane polițiste, pentru că eu, la rândul meu, scriu acest gen de cărți, însă voi puteți să lecturați orice vă face plăcere.

Bun, să spunem că am citit un număr de cărți și acum ne-am făcut o idee despre ceea ce dorim să scriem. Înainte de a trece la acțiune, haideți să ne construim cu grijă personajele.

Vom începe cu personajul principal:

  1. De unde vrem să fie?
  2. Câți ani ne dorim să aibă?
  3. Ce meserie?
  4. De câte personaje ajutătoare va avea nevoie?
  5. Câți răufăcători (antagoniști) să includem în poveste/carte?
    După ce am stabilit cei cinci pași, vom începe să ne creionăm acțiunea.

Și pentru că v-am spus mai sus că exemplul personal primează…

  1. Numele personajul meu este Dl. Green.
  2. Are 27 de ani.
  3. A fost lider yakuza (mafia japoneză), acum lucrează ca detectiv în Buzău, România.
  4. Are trei ajutoare permanente: Baba, Fotini și Gust.
  5. Pentru că „Poveștile Dl. Green” au două volume, fiecare poveste are câte un răufăcător.

După cum puteți vedea, Dl. Green are nevoie de un jaf, o răpire, o misiune de recuperare sau chiar de pierderea unor animale, pentru ca eu să-i pot spune mai departe povestea.

Pe restul de caractere le puteți construi folosind aceleași întrebări.

Când începeți să scrieți, lăsați-vă personajele să se îndrepte către ceea ce-și doresc ele. Știu că e greu de înțeles acum, dar pe parcurs, exersând zilnic arta scrisului, veți observa că plecați la drum cu o idee, iar pe parcursul operei aceasta se transformă.

Pentru ca rețeta voastră să aibă succes încercați să scrieți pe zi cinci pagini. Dacă simțiți că ați obosit, puneți punct și relaxați-vă!

Sincer, eu nu pot scrie cinci pagini pe zi, având multe idei, mâinile mele se plimbă nestingherite pe tastatură și uit când să mă opresc.

Pentru o mai bună inspirație puteți să ieșiți în aer liber și să observați oamenii din jur și natura. Eu fac asta aproape zilnic. Deși scriu romane polițiste, acestea au la bază întâmplări și persoane din viața reală.

Am uitat să vă spun. Sunt două tipuri de autori: cei care se urcă în turnul lor indestructibil și de acolo scriu cum ar dori ei să fie lumea, și cei care coboară printre oameni și le observă obiceiurile, tradițiile, arta… Eu fac parte din a doua categorie. E groaznic să stai singur închis într-un turn.

Spor la scris!

Elena Panait, scriitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole