Two little girls having a debate in front of blackboard in classroom at school

Despre curs

Complet pregătiți nu vor fi niciodată copiii noștri în fața provocărilor viitorului, dar există, din fericire, abilități pe care le putem dezvolta la aceștia pentru a face călătoria mai plăcută și mai plină de satisfacții; între acestea, la loc de frunte, susțin specialiștii, sunt așa- numitele soft skills.
 În linii mari, termenul pompos se referă la abilitățile de comunicare și relaționare ale unei persoane, la genul de atitudine ce o caracterizează, cum știe să pună în valoare ceea ce este și ceea ce știe. 
Instinctiv, căutăm compania persoanelor optimiste, asertive, cu o gândire flexibilă, care știu să-și susțină punctele de vedere, dar pot accepta și o viziune diferită asupra aceleiași situații, care știu să asculte și nu se simt jignite atunci când sunt contrazise.
Debate-ul (sau dezbaterile) pot contribui la conturarea tuturor acestor trăsături. În plus, îi educă pentru activitatea în echipă, în sensul documentării temeinice, al accesării de multiple (și variate) surse de informare și le dă copiilor șansa de a pune la lucru cunoștințe și competențe dobândite pe diverse căi; nu întâmplător, liceele și universitățile de prestigiu din lume, cele care intra în top 100, au cluburi sau debating societies.
Nu mai puțin important, activitățile de debate le pot fi de ajutor copiilor timizi care, în timp, prin exercițiu, pot reduce (sau chiar depăși) starea de disconfort pe care foarte mulți o resimțim, chiar și adulți fiind, atunci când trebuie să comunicăm în fața și pentru un public, fie că este vorba despre prezentarea unui proiect, un discurs sau pur și simplu o intervenție spontană.
 
 
Cine poate face debate?
 
Teoretic, orice copil începând cu clasa a V-a. Vom începe prin a-i învăța structuri simple ce țin de argumentare și contra-argumentare, vom exersa prin mini-discursuri (aprox 3 minute) pe teme accesibile, în acord cu vârsta participanților, vom identifica posibile surse (credibile) de documentare etc
În ceea ce privește metodele si mijloacele, vom apela la multe jocuri, la hărți vizuale, dramatizare, exemplificare, diverse forme de brainstorming și, doar în dozele necesare, la mijloace audio- vizuale.
 

Luni: 15:30 – 16:30

10 ani +

50 lei/ședință 

Instructor

Elena este absolventă a a Facultății de Litere, specializarea română- engleză, Universitatea din București, a programelor de masterat: Management Educațional și Integrare Europeană, Universitatea Petrol- Gaze din Ploiești, respectiv Traducerea Textului Literar Contemporan (eng), Facultatea de Limbi si Literaturi Străine a Universității din București.

Din 2005, când a absolvit facultatea și a participat la concursul unic de titularizare în învățământ, este, cu ceva întreruperi, profesor de limba engleză la Colegiul Național ,,Alexandru Vlahuță’’ din Râmnicu Sărat.

Rugată să identifice două aspecte ce i-au marcat întreg parcursul profesional, Elena a menționat pasiunea pentru limba engleză, respectiv dorința permanentă de a se dezvolta, de a se autodepăși, atât ca profesor, cât și ca om; ori de câte ori a luat cunoștință de vreun proiect sau oportunitate ce ar fi ajutat-o să-și dezvolte competențe noi, în zone de interes pentru ea și elevii ei, a încercat să fie acolo, să fie parte. Astfel, a dedicat mult timp pentru a se forma și ca instructor de debate, a urmat cursuri pentru a se familiariza cu structura examenelor Cambridge, are experiență predare adulți, a încercat să le fie de ajutor colegilor ei din ipostaza de profesor metodist al ISJ Buzău, și-a dorit să descopere mai multe despre pedagogia Montessori și a urmat cursuri etc. Pe lângă acestea, a gândit și implementat, în beneficiul elevilor ei, numeroase activități de dezvoltare personală și orientare profesională.

Elena ne împărtășește faptul că implicarea în acest proiect are, evident, rațiuni strict personale, dar și o miză care le transcende; cea de-a doua merită dezvoltată aici. Prin prisma experienței ca părinte, nu vastă, dar cât se poate de intensă, conștientizează necesitatea de a le oferi copiilor acestui oraș experiențe cât mai diverse, astfel încât dezvoltarea lor să fie cât mai completă și armonioasă (Iar copiii se dezvoltă armonios când sunt împreună!)

Pe scurt, a fost pusă în contact cu o echipă de tineri entuziaști și ambițioși – deloc naivi însă – ce și-au propus să ofere oportunități de identificare și dezvoltare a talentelor și intereselor copiilor, alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, cât și posibilitatea de a-și atinge niște obiective personale de învățare și dezvoltare (inclusiv pentru adulți).