4.9
24 ședințe

Arta mânuirii marionetei

50 lei

Despre curs

Teatrul de păpuși are o istorie foarte lungă. El exista încă de pe vremea grecilor antici, dar teatrul de păpuși a evoluat de la un secol la altul. Daca primele manifestări ale teatrului de păpuși foloseau măști pe care actorii le purtau în diversele reprezentații,  iar acestea erau dedicate exclusiv adulților, astăzi teatrul de păpuși și marionete este mult mai prezent în viața copiilor.

Marionetele (acele păpuși din lemn) sunt din ce în ce mai folosite, iar studiile oamenilor pasionați și talentați au ajuns atât de departe încât marionetele de astăzi, pot face aproape tot ceea ce face corpul uman. Sunt reale, sunt vii, transmit emoții puternice prin mișcarea lor, dar desigur, aceste lucruri sunt posibile doar dacă în spatele lor se află un mânuitor dibaci. 

Cursul de ARTA MÂNUIRII MARIONETEI te învață diverse tehnici care te ajută ca unei mici bucăți de lemn, tu, să îi dai un strop de viață. Există desigur anumite aspecte pe care mânuitorul trebuie să le cunoască. Marioneta acționează exact ca tine. Mersul marionetei fără să vrei, va fi mersul tău, privirea marionetei, va fi privirea ta, iar sufletul tău, va fi în marionetă, iar aceasta acționează în consecință.

De ce este nevoie pentru a reuși să controlezi o marionetă?

Ei bine, lucrul cu marioneta necesită multă concentrare, perseverență, răbdare și deschidere din partea ta către ea. Dacă tu crezi în ea, marioneta va fi varianta miniaturală a ta.  Emoțiile sunt cele care sunt cel mai bine exprimate prin marionetă. Ea poate arăta dragostea, dezamăgirea, frica sau curajul. Un mânuitor bun, trebuie să fie un actor bun, de aceea cursurile de arta actorului sunt strâns legate de cursurile artei mânuirii marionetei.

 

Cursul de ARTA MÂNUIRII MARIONETEI se desfășoară pe module, fiecare modul reflectă gradul de dificultate ale acestuia.

 

Modulul 1

Învățarea lucrurilor tehnice (din ce este formată, care sunt puctele de tensiune, memorarea firelor și acțiunea fiecăruia)

Diverse stiluri de mers

 

Modulul 2

Descoperi mișcările complexe

Acționarea mai multor fire simultan

 

Modulul 3

Transmiterea emoției mânuitorului prin marionetă

 

Modulul 4

Spectacol (creație proprie)

 

Atelierul de ARTA MÂNUIRII MARIONETEI are o durată de 50 de minute.

Ce obții la finalul cursului?

Instructor

 “Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori. „ – William Sheakespeare

Așa spunea  William Shakespeare acum câteva sute de ani. Pornind de la acest principiu, o prezentăm pe Cătălina-Felicia Cruceru. O tânără actriță în vârsta de doar 24 de ani, mânuitor de păpuși și marionete, profesor de Arta Actorului în cadrul Liceului de Arte  „Margareta Sterian” din Buzău. În adolescență a urmat cursurile Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău,  secția Arta Actorului, dar drumul ei nu s-a oprit acolo. Dorința de a descoperi mai profund teatrul, a determinat-o să continue și a studiat apoi Artele Spectacolului-păpuși și marionete în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. CARAGIALE” București.

Pentru că a simțit o chemare in contactul direct cu cei mici, a urmat și cursurile de pregătire psiho-pedagogică, iar acum își desfășoară activitatea cu mult entuziasm. A lucrat în atelierul de arta actorului cu copii cu vârsta de la 3 ani până la 18 ani.

Cătălina se ocupă mai tot timpul cu arta și cu joaca, cu jocul actoricesc. Îi ajută pe elevi și  pe sine în procesul de dezvoltare continuu, prin experiențele pe care trăiește și situațiile scenice pe care le creează. Tot ceea ce face este cu simț de răspundere, este un om devotat, competitiv, un om cu o doză imensă de optimism. Teatrul a învățat-o ce înseamnă lucrul individual, dar în echipă, de altfel un principiu de bază al acestei arte, dar care se aplică și în viața cotidiană. Consideră că un actor trebuie să fie câte puțin din toate, ceea ce înseamnă că teatrul este foarte bine corelat cu muzica, dansul, poezia. Și ca nu cumva să piardă ritmul, Cătălina știe să cânte, să danseze, scrie chiar poezie și proză.  Catălina este energie și o emană prin toate activitățile sale.